Home/ Info Center/ Glitter/ Cosmetic-Grade Glitter for Makeup and Nail Art: Body-Safe Standards, Sizes and Substrates
Glitter

Cosmetic-Grade Glitter for Makeup and Nail Art: Body-Safe Standards, Sizes and Substrates

By Steve Chan, Technical Director2026-08-30Glitter
Cosmetic-Grade Glitter for Makeup and Nail Art: Body-Safe Standards, Sizes and Substrates
Quick Answer

Cosmetic-grade glitter is not ordinary glitter. It must use film substrates and colourants permitted for skin contact, be cut to a size and edge profile that will not abrade the eye area, and ship with documentation. Our cosmetics glitter lines are produced under ISO 9001 and GMP workshop conditions.

Not all glitter is body-safe. Cosmetic-grade glitter must use a film substrate and colourants that are permitted for skin contact, cut to a size and edge profile that will not abrade the eye area, and supplied with the documentation a brand needs to defend its formula.

What separates cosmetic glitter from craft glitter

CriterionCosmetic-gradeStandard craft
SubstratePET film, cosmetic-approvedMay be PVC / unspecified
ColourantsPermitted colorants (e.g., FDA 21 CFR 73; EU Annex IV)Not evaluated for skin
Cut & edgeFiner, rounded where neededCoarser, sharp edges
DocumentationCOA, SDS, compliance statementOften absent
Specification note: Figures such as particle-size brackets, heavy-metal limits and MOQ are shown as typical industry ranges; confirm final values against the COA/TDS for your batch.

Sizing and substrate choices

For eye-area and facial use, choose finer grades and verify the colourants against the relevant positive lists. For nail art, slightly larger flake is acceptable and gives a stronger sparkle, but the monomer and topcoat chemistry must not dissolve or cloud the film. Always validate in the actual base formulation before launch.

Q: Can I use craft glitter on the body if it looks the same? A: No. Craft glitter may use non-cosmetic colourants and sharper cuts. Only cosmetic-grade, documented glitter should touch skin or nails.
Q: Does cosmetic glitter biodegrade? A: Not automatically. "Cosmetic-grade" addresses safety, not end-of-life. If biodegradability is required, specify our cellulose-based line (article 13) which is both cosmetic-suitable and certified biodegradable.
Sources: FDA 21 CFR Part 73 Regulation (EC) No 1223/2009 Annex IV ISO 787 .
← Back to Info Center